031 481 912 031 737 972 info@cebelarstvoferencak.si

Čebelarstvo Ferenčak, Cesta bratov Cerjakov 26, 8250 Brežice

Pregled čebelarskega leta 2020

Nazaj

Pregled čebelarskega leta 2020

Pozdravljeni! Odločil sem se, da za vas – naše stranke – naredim pregled celotnega čebelarskega leta 2020. Na kratko vam bom orisal letino, ki smo je bili deležni.

Začetek sezone je bil zelo obetaven. Veliko sončnih dni je čebelam omogočilo buren spomladanski razvoj, vse dokler ni pomladanska suša popolnoma posušila tla. Tako je bila že prva cvetlična paša na preizkušnji – ali bo narava ponudila čebelam zraven obilice peloda tudi kaj medičine ali ne.  V drugi polovici aprila so se temperature nekajkrat spustile pod ničlo, kar je zelo prizadelo našo glavno pašo na akaciji-robinji v Kozjanskem narodnem parku. Na vso srečo je nekaj akacije po vrhovih gričev ostalo manj prizadete, ostalo je pozeblo, tako da smo v maju imeli prvo skromno točenje  cvetličnega in akacijevega medu skupaj. Obe paši sta bili prizadeti zaradi vremena, zato so letošnji cvetlični med čebele pomešale z akacijevim –procentualno gledano je 80 % cvetličnega in 20 % akacijevega, kar mu daje še bolj poln okus.

V drugi polovici maja je bil zelo dober obet na javorjevi in hojevi paši, zato smo vse čebele odpeljali v neokrnjene  gozdove: Kočevski pragozd, Logaška planota, Javorniki, Pokojišče pri Borovnici ter čakali na prve padavine, saj je suša še vedno vztrajala. A ko so le te prišle, jih je bilo zelo veliko in do druge polovice junija, ko sta začela s cvetenjem lipa in kostanj,  je skoraj vsak drugi dan padal dež. Ozračje se je ohladilo in zelo dober obet za krasen gozdni med je šel po vodi.

Svetla točka letošnje bere sta lipov in kostanjev med. Lipovega so naše čebele nabirale v neokrnjenem  Kočevskem rogu in je naravnost odličen, zelo aromatičen in svetel.  Kostanjevega, ki je moj najljubši,  so čebele nabirale v kostanjevih sestojih, ki se razprostirajo po skoraj celotnih Gorjancih. Za ljubitelje močnega okusa je ta med prava izbira.

Po lipi in kostanju smo se s čebelami vrnili v gozdove (Kočevski pragozd, Javorniki, Logaška planota), kjer prevladuje jelka/hoja,  v upanju, da bi dobili kaj odličnega hojevega ali gozdnega medu.

Žal je bil to konec sezone, tako da smo v začetku avgusta začeli čebele pripravljati  na zimo.

Tako imamo letos za vas poleg mnogih medenih produktov tri odlične medove, ki nam jih je narava ponudila, in sicer:

  • cvetlični,
  • lipov,
  • kostanjev med.

Zelo smo se trudili tudi za ostale tri vrste medu, ki se običajno najdejo na naših policah (akacija, gozdni, hoja),  a jih narava v letošnjem letu enostavno ni hotela deliti z nami. Samo upamo lahko, da bo naslednje leto drugače in s hvaležnostjo gledamo na to, kar smo prejeli od nje, ki je tako skrivnostna in neskončna.

V imenu Čebelarstva Ferenčak,

Rok Ferenčak

Pregled čebelarskega leta 2020
Pregled čebelarskega leta 2020

E-novice

Pošljite povpraševanje

Izpolnite obrazec za povpraševanje in nam pišite v zvezi s produkti, ki vas zanimajo.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Opozorilo: Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Uradni podatki

Jože Ferenčak s.p.
Cesta bratov Cerjakov 26
8250 Brežice
ID za DDV: SI68102917

Stopite v stik

Estetic

Srebrni

Cert ID: 0016/00035

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Estetic, Oxana Levak s.p.
Matična številka: 3700593000